Aktualizace 1. 3. 2025
Sušené maso má v České republice hlubší kořeny, než by se mohlo zdát. Od tradičních způsobů konzervace masa na vesnicích až po moderní jerky – jeho historie je plná zajímavostí. Jak se sušení masa vyvíjelo v průběhu staletí a proč si získalo takovou oblibu? Ponoř se s námi do příběhu historie sušeného masa!
Jak se začalo sušit maso? První lovci a jejich triky
Hej, lovče! Připrav si svůj nejlepší váček na maso a pojďme se ponořit do historie – protože jestli si myslíš, že sušené maso je jen moderní hipsterský výmysl, tak tě čeká překvápko větší než mamut v obýváku! Už naši prapředkové věděli, že každý správný bojovník potřebuje svačinku, která zažene hlad a dobije tě energií. Proto sušili maso nad ohněm, na slunci nebo kdekoliv, kde zrovna pobývali. A věř nám, sušené maso zachránilo víc krků než nejlepší šaman v okolí. Že nevíš, jak indiáni žili? U nás na blogu to zjistíš.
Sušené maso a jerky v české historii
Postupem času se tahle geniální vychytávka rozšířila i mezi vesnický lid. Hovězí sušené maso, vepřové, losí jerky, sobí sušené maso nebo jerky z jelena – pokud to běhalo a šlo to ulovit, tak to šlo i usušit! Kdepak chipsy k pivu, naši předkové věděli, že pravý chlap (nebo statečná bojovnice) si dá radši pořádnou dávku sušeného proteinu. Do polévky? Jasně! Do guláše? Samozřejmě! Do torničky na cesty? Bez debat!
Pak přišlo 19. století a historie sušeného masa pokračovala. Lidé si řekli: „Hele, a co kdyby to za nás sušily velké stroje?“ Bum, první masokombináty! Už žádné sušení na plotně, žádné schovávání masa pod postelí – stačilo si skočit do obchodu. Ve 20. století pak sušené maso objevili turisté a horolezci a stalo se nepostradatelným parťákem pro každou dobrodružnou duši. Není divu – lehké, chutné a vydrží déle než babiččina zavařenina. A navíc si ho můžež pořídit v několika příchutích, pikantní s chilli, jemné kuřecí sušené maso, ale i exotické sobí nebo losí jerky.
Náš tip: chceš si sušené maso vychutnat opravdu stylově? Nakrájej na plátky cibuli, přidej na talířek nakládaný česnek a k nim servíruj sušené maso!
Indiana Jerky: Nová éra sušeného masa
A dnes? Dnes už nemusíš být válečník ani lesní muž, abys mohl okusit chuť pravé divočiny. Díky Indiana Jerky můžeš mít kousek historie kdykoliv po ruce – ať už v práci, na túře, nebo když tě přepadne hlad při maratonu seriálů.
Milníky historie sušeného masa
- V roce 1875 byla v Praze založena první továrna na sušené maso. Češi byli vizionáři, co?
- V roce 1914 vyšel první český recept na sušené maso. A věříme, že chutnal líp než první instantní polévka!
- V roce 1950 se sušené maso stalo součástí zásob pro armádu. Protože voják bez jerky je jako indián bez oštěpu.
- V roce 1989 se sušené maso dostalo do supermarketů, takže už žádné pašování z výprav!
A my? My v tom jedeme od roku 2002!
Přinášíme ti Indiana Jerky – poctivé, chutné a připravené na boj s hladem. Tak co, ulovíš si svůj balíček? 🔥