Sušení masa má v České republice dlouhou a bohatou historii. První zmínky o této technice konzervace pocházejí už z pravěku, kdy naši předkové sušili maso nad ohněm nebo na slunci. Sušené maso tak hrálo důležitou roli v jejich jídelníčku a zajišťovalo jim zásoby potravy na horší časy.
V průběhu staletí se sušené maso stalo běžnou součástí stravy venkovského obyvatelstva. Lidé sušili maso z různých druhů zvířat, nejčastěji z hovězího, vepřového a skopového. Sušené maso se používalo do polévek, gulášů a dalších pokrmů.
V 19. století se s rozvojem průmyslu a obchodu začalo sušené maso vyrábět i ve velkém. Vznikly první masokombináty, které sušily maso v sušárnách pomocí horkého vzduchu.
V 20. století se sušené maso stalo populární svačinou turistů a horolezců. Díky své nízké váze a dlouhé trvanlivosti je ideální potravou pro outdoorové aktivity.
V posledních letech se sušené maso těší stále větší oblibě i mezi širokou veřejností. Lidé si cení jeho nutričních hodnot a všestrannosti. Sušené maso se dá jíst samotné, přidat do salátů a polévek, nebo použít jako ingredienci do různých receptů.
Některé zajímavosti z historie sušeného masa v České republice:
- V roce 1875 byla v Praze založena první továrna na sušené maso.
- V roce 1914 byl vydán první český kuchařský recept na sušené maso.
- V roce 1950 se sušené maso stalo součástí zásob pro armádu.
- V roce 1989 se sušené maso začalo prodávat v supermarketech.
Dnes se v České republice vyrábí široká škála sušeného masa z různých druhů zvířat a s různými příchutěmi.