Kde se vzalo jerky?
Jerky a biltong – dva druhy sušeného masa, které by sis neměl plést. Jejich historie sahá až k původním obyvatelům Ameriky, kteří potřebovali lehké, skladné a dlouhotrvající jídlo na své výpravy. Indiáni sušili maso na slunci nebo u ohně a občas ho ještě vylepšili bylinkami či solí. Když dorazili evropští osadníci, chvíli sice koukali jak kojot na brokolici, nápad se jim ale zalíbil a jerky si postupně prorazilo cestu až do moderního světa. Dnes ho najdeš v každém obchodě, v různých příchutích a z mnoha druhů masa – od hovězího přes krůtí až po exotické speciality jako je rybí sušené maso, losí jerky, sušené maso ze soba nebo dnes čím dál oblíbenější vegan jerky.
Sušené maso pro každého
Už v 19. století se jerky stalo nepostradatelným společníkem kovbojů a zlatokopů, kteří potřebovali trvanlivou a výživnou potravu na dlouhé cesty. Nejde tedy jen o výdobytek indiánských domorodců, kteří neměli nic lepšího na práci než sušit maso. Dnes mají sušené maso v batohu nejen dobrodruzi, ale i sportovci, outdooroví nadšenci, řidiči na dlouhých trasách anebo třeba kancelářští bojovníci, kteří potřebují rychlou dávku bílkovin mezi schůzkami.
Co dělá sušené maso jerky jedinečným?
- Krájí se na tenké plátky
- Suší se horkým vzduchem při nízké teplotě
- Často se dochucuje marinádou a kořením
- Má žvýkací, ale pevnou strukturu
- Vydrží dlouho a je ideální na cesty, sport i gaučové maratony
Co je to biltong?
Když se přesuneme o pár tisíc kilometrů dál, do Jižní Afriky, narazíme na sušené maso biltong. To vzniklo jako způsob uchování masa v extrémních podmínkách, kde lednice byly asi tak dostupné jako sněhové vločky uprostřed pouště. Osadníci se inspirovali u domorodých kmenů a začali maso konzervovat pomocí octa, soli a koření, než ho zavěsili na vzduch k sušení. Výsledek? Lahodné, šťavnaté sušené maso, které se dnes těší velké oblibě po celém světě.
Biltong se od jerky liší nejen způsobem sušení, ale i tím, že tradičně obsahuje koriandr – což někteří milují a jiní… no, ti si radši vezmou jerky. Pokud tě ale baví maso, které si zachovává přirozenou chuť a je krásně měkké, biltong je skvělá volba.
Jaké jsou hlavní rysy sušeného masa biltong?
- Krájí se na silnější proužky nebo kostky
- Suší se na vzduchu, bez zahřívání
- Používá se ocet a sůl k ochraně proti bakteriím
- Výsledná struktura je měkčí a šťavnatější než jerky
- Obsahuje méně cukru a více přírodní chuti
V čem se liší jerky a biltong?
Teď už víme, kde se obě dobroty vzaly, ale jaký je mezi nimi rozdíl? Jerky a biltong mohou vypadat podobně, ale detaily rozhodují! Hlavní rozdíly jsou v přípravě, sušení a konzistenci. Jerky je spíš žvýkací a sušené horkým vzduchem, zatímco biltong je měkčí, sušený na vzduchu a s lehce octovou chutí. Pokud máš rád něco na delší kousání, jerky je pro tebe. Jestli chceš maso, které se skoro rozpadá na jazyku, sáhni po biltongu.
Ať už jsi fanoušek jerky nebo biltongu, obojí je skvělým zdrojem bílkovin a energie. Takže si ulov svou porci a ochutnej pravou sílu sušeného masa.
Které je lepší? Jerky nebo biltong?
Tohle je otázka, která i nejlepší přátele staví do protilehlých rohů ringu. Je to trochu jako porovnávat burger s hot dogem – každý má svého favorita a oba jsou skvělé. A jak dopadá zápas jerky a biltongu? Jerky vyhrává u těch, kteří milují intenzivní chuť koření a pevnější texturu, zatímco biltong je volbou pro ty, kdo si chtějí užít přírodnější chuť masa a šťavnatější sousto.
Ať už si vybereš jakoukoli variantu, jedno je jisté – obě jsou skvělé alternativy k běžným nezdravým snackům. Takže až příště půjdeš na výlet, do fitka nebo prostě jen budeš chtít něco dobrého na zub, vzpomeň si na jerky nebo biltong a užij si pořádnou dávku proteinů bez výčitek.