Když náčelník kmene jménem „Ten, který suší maso“ pátral v historii svých předků, zjistil, že výraz jerky je odvozen od slova ch’arki. To pochází z kečuánštiny, jazyka starých Inků, a znamená solené a sušené maso.
Sušené maso znaly odedávna všechny lovecké národy od polárních oblastí až k tropům. Není divu! Sušení je jeden z nejstarších způsobů úpravy jídla pro dlouhodobé skladování. Téměř k dokonalosti tuto metodu dovedli právě indiáni. Maso jednoduše sušili na sluníčku nebo ho udili ve starém týpí.
Indiáni si sušené maso vyráběli hlavně pro dlouhé pochody, během kterých neměli v podstatě možnost dostat se k jídlu. Jerky jim vždy dodalo pořádný kus energie při zachování minimální hmotnosti.
Vy dnes samozřejmě nemusíte vést kočovný život, jezdit polonazí na koni po prérii nebo lovit bizony mocnou ranou pěstí, abyste si mohli na jerky pochutnat.
Z týpí až do českého batohu
Sušené maso má po celém světě velkou řadu příznivců, především mezi sportovci všeho druhu a lidmi žijícími aktivním životním stylem.
Dokonce i bledé tváře v Evropě konzumují sušené maso více než tři tisíce let. V Česku ale tato pochoutka, výborná zásobárna bílkovin a „zdravých kalorií“ nemá zatím vybudovanou tak silnou tradici jako v Americe.
Určitě jste si všimli, že i v českých obchodech se na vás z regálů koukají totemy a indiánské obličeje na obalech se sušeným masem. Dřív se tu jerky nedalo sehnat, dnes Indiana Jerky patří mezi 3 největší výrobce v Evropě a exportuje do více než 20 zemí.
Originál je jen jeden. Indiana Jerky!
Howgh.